In het hedendaagse onderwijs wordt steeds meer erkend hoe cruciaal verbondenheid is voor het welzijn en de prestaties van leerlingen en studenten. Een sterke band tussen leerlingen onderling en met hun docenten (en in het bijzonder de mentor of slb’er) kan een enorme impact hebben op zowel het zelfvertrouwen als de motivatie van jongeren. Maar waarom is verbondenheid zo belangrijk en hoe kun je als docent of mentor een hechte groepssfeer creëren? Wij delen vanuit Breek Academy graag onze kijk hierop!
Waarom verbondenheid zo belangrijk is
Verbondenheid in de klas gaat verder dan alleen maar ‘erbij horen’. Het creëert een veilige omgeving waarin leerlingen zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen. Dit gevoel van veiligheid en acceptatie heeft verstrekkende gevolgen:
-
-
- Verhoogd zelfvertrouwen: Wanneer leerlingen zich verbonden voelen, durven ze eerder risico’s te nemen in hun leerproces. Ze voelen zich gesteund om vragen te stellen, fouten te maken en nieuwe dingen te proberen. Wij zijn vanuit Breek Academy dus niet voor niks groot fan van het vieren van fouten!
-
- Grotere motivatie: Een gevoel van verbondenheid stimuleert intrinsieke motivatie. Leerlingen zijn meer geneigd om zich in te zetten voor de groep en voor hun eigen ontwikkeling als ze zich onderdeel voelen van een hechte gemeenschap, wat een veilige klas kan zijn.
-
- Betere leerprestaties: Onderzoek toont aan dat leerlingen die zich verbonden voelen met hun school en klasgenoten, over het algemeen betere resultaten behalen.
- Verminderde stress en angst: In een omgeving waar verbondenheid centraal staat, ervaren leerlingen minder stress en angst. Ze voelen zich gesteund in moeilijke tijden en hebben het gevoel er niet alleen voor te staan.
-
De training Veilig Klas kan helpen voor meer verbinding!
Tijdens deze verbindende training werken we groepsgewijs aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en groepscohesie. We gaan spelenderwijs de diepte in waarbij we bouwen aan veiligheid, openheid en vertrouwen in de groep. Hierdoor zijn de leerlingen/studenten beter in staat om zich uit te spreken in de groep, waardoor samenwerken, hulp vragen en feedback geven makkelijker wordt. Wil je hier meer over weten? Mail naar Teun via teun@breekjaar.nl.