Skip to main content

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Nederlandse klassen in het voortgezet onderwijs rumoeriger zijn dan die in veel andere landen. De Vlaamse hoogleraar pedagogiek, Orhan Agirdag, analyseerde samen met collega’s de resultaten van de PISA-enquête uit 2022, een grootschalig internationaal onderzoek naar schoolprestaties van 15-jarigen in 81 landen. Hun bevindingen zijn zorgwekkend:

  • Luisteren naar de leraar: 81% van de ondervraagde Nederlandse leerlingen gaf aan dat er in sommige lessen niet naar de leraar wordt geluisterd.

  • Lawaai en rommel: 83% van de leerlingen ervoer dat het in sommige lessen lawaaiig en rommelig is.

Deze cijfers plaatsen Nederland op de 65e plaats van de 81 onderzochte landen wat betreft klasdiscipline. In West-Europa scoort alleen Frankrijk slechter.

Impact leerprestaties

Een verstoorde leeromgeving heeft directe gevolgen voor de prestaties van leerlingen. In klassen waar het leerklimaat niet in orde is en waar er veel onrust is, behalen leerlingen gemiddeld een PISA-score van 455 voor rekenen. In rustige klassen ligt deze score 56 punten hoger. Dit verschil komt overeen met meer dan een schooljaar aan leerwinst.

Onze visie

Breek Academy helpt bij sociaal-emotionele ontwikkeling in het onderwijs. Onze trainingen richten zich op twee doelen: het bouwen aan zelfvertrouwen en het vergroten van zelfinzicht. Hiermee zorgen we op korte termijn voor een veiliger leerklimaat en betere leerprestaties en op lange termijn voor gelukkigere, socialere, completere en meer gemotiveerde leerlingen, studenten, mentoren en docenten.

Wat kan Breek Academy doen? 

Bij Breek Academy erkennen we het cruciale belang van een veilige en verbonden leeromgeving en sfeer in de klas. Wij zetten ons in on scholen te ondersteunen bij het creëren van dergelijke omgevingen, waarin elke leerling de kans krijgt om optimaal te presteren en zich veilig voelt. Door middel van onze trainingen bieden we handvatten voor effectief klassenmanagement om het positief leerklimaat te bevorderen.

Samen kunnen we werken aan een betere toekomst voor onderwijs, waarin rust, veiligheid en verbinding de basis vormen voor succesvolle leerprestaties. Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem contact op met teun@breekjaar.nl.

(bron: nos artikel)