Skip to main content

Op zaterdag 19 april 2025 is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Een dag die aandacht vraagt voor een hardnekkig probleem dat nog steeds te vaak voorkomt in het onderwijs: pesten. Niet alleen onder leerlingen, maar ook onder werknemers op de werkvloer.

Vooral op de middelbare school kan de sociale druk hoog zijn. Jongeren zoeken hun plek in de groep, worstelen soms met onzekerheid, en krijgen te maken met groepsdruk of uitsluiting. Vaak gebeurt dat onder de radar of online. Wat begint als een grapje, kan uitmonden in structureel pestgedrag – met alle gevolgen van dien.

De impact van pesten is groot en vaak levenslang voelbaar. 

Leerlingen die gepest worden voelen zich onveilig, ontwikkelen faalangst of vallen zelfs uit. Ook pesters zelf zijn vaak niet gelukkig – hun gedrag komt voort uit onmacht, frustratie of onzekerheid.

En ook op de werkvloer komt het voor: een ongemakkelijke sfeer in het team, onuitgesproken spanningen of zelfs grensoverschrijdend gedrag tussen collega’s of leidinggevenden. Als volwassenen niet het goede voorbeeld geven, is het lastig om van jongeren ander gedrag te verwachten in de klas en in hun leefwereld.

Wat kunnen scholen doen?

Een veilige schoolomgeving vraagt om meer dan een poster aan de muur of een themaweek. Het vraagt om duurzame verandering, gedragen door het hele schoolteam. Bij Breek Academy geloven we dat veiligheid begint bij verbinding – met jezelf, met elkaar en met de groep.

Daarom bieden wij de training ‘Veilige Klas’ – een praktische en ervaringsgerichte training voor leerlingen én docenten die helpt bij:

  • Het herkennen van pestgedrag en groepsdynamiek
  • Het versterken van sociale veiligheid in de klas
  • Het bevorderen van open communicatie
  • Het bouwen aan vertrouwen en veerkracht
  • Het creëren van échte verbinding tussen leerlingen

👉 Bekijk hier de training: Veilige Klas.

Ook geven wij aandacht voor de sfeer op de werkvloer

Een veilige klas begint bij een veilig en verbonden team. Daarom trainen we ook mentoren, docenten en ondersteunend onderwijspersoneel. We helpen hen om:

  • Een veilige werksfeer te creëren
  • Spanningen bespreekbaar te maken
  • Constructief samen te werken
  • Grenzen aan te geven én te respecteren
  • Op een verbindende manier leiding te geven aan een groep

👉 Bekijk hier de trainingen.

Of je nu docent bent, mentor of teamleider – jij bent een rolmodel. Door zelf veiligheid en openheid te ervaren, kun je dit ook doorgeven aan je leerlingen. Samen maken we het verschil – voor een veilige klas, en een fijne school voor leerlingen en voor werknemers!

Voel jij je niet veilig op school? Wij kunnen helpen! 

Durf het gesprek te openen, als team én met je klas. En weet: je hoeft het niet alleen te doen. Breek Academy denkt graag met je mee. Neem contact op met Teun via teun@breekjaar.nl voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.